BASS TRIP
Am plănuit excursia dedicată bassului cu mai multe luni înainte și așteptam momentul oportun să formăm o echipă românească de pescari pasionați de pescuitul la răpitori pentru a ne deplasa în Ungaria, la Delegyhaza, pe lacul 4, unul din lacurile cele mai prolifice din țara vecină pentru această specie. Gazdă urma să ne fie Kicsi “Șoni” Sandor, un român stabilit în Budapesta, foarte bun cunoscător al lacului, al pescuitului la bass în general și ghid pentru alte echipe de pescari români, predecesori nouă.
De data asta gașca a fost formată din Șoni, Cristi, Ștefan, George, Eugen și Petre, din postura de pescari și MAE, cameramanul Fishing & Hunting Channel, scopul fiind acela de a realiza în premieră pentru televiziunile de specialitate din România 2 filme din seria Studiu de caz la spinning.
CUM AM PESCUIT?
Așa cum știam de acasă, adică așa cum pescuiesc la stiucă, de cele mai multe ori. Pentru că era pentru prima dată când pescuiam la bass, am plecat de acasă doldora de năluci, lansete și mulinete, cu teama de a nu fi uitat vreun anumit tip de nălucă. Setup-urile au semănat cu acelea pe care mi le pregătesc când pescuiesc la știucă și anume echipament de baitcasting variat, în general din clasa Medium-Medium Heavy.
În după-amiaza primei zile de pescuit am decis să schimbăm strategia și să nu pescuim pe suprafețe mari ci mai localizat, insistând mai mult pe zone tipice de bass, cu năluci soft. Încă o dată, pentru a confirmă ca din acest motiv e frumos pescuitul, la a doua lansare am atac, întind firul, înțep și am pește. S-a întâmplat totul într-o zonă în care cazuse un copac în apă, la aproximativ 5-6 metri de malul apei, la o adâncime de 4,5 metri. Ceea ce a urmat a fost de domeniul viselor frumoase cu pești. În mai puțin de 30 de minute am reușit să aducem la barcă alți 6 bassi, având prezentare aproape la fiecare lansare. Pescuiam în “sufrageria” lor și probabil toți stăteau suspendați pe crăcile copacului scufundat, precum globurile în pomul de Crăciun. Spectacolul s-a terminat rapid, probabil după ce toți bassii au fost înțepați, caz destul de des întâlnit, conform spuselor specialistului.
Istoricul intregii expeditii il puteti afla citind articolul din revista Pescuitul Pentru Toti sau urmarind filmele Initierea si Maestrii bassului la F&H Channel.
CUM SĂ DAI LA DELEGYHAZA
Pentru a putea pescui la Delegyhaza și pentru a avea șanse sa te întorci cu amintiri frumoase de acolo, ar fi bine să iei legătura cu un ghid de pescuit, cel mai bun din zonă fiind Kicsi Sandor (www.facebook.com/kicsi.sandor.7) – +36703611581. El facilitează cazarea la pensiunea Tokert, accesul pe apă (deschis în principal membrilor asociației care administrează lacul), pune la dispoziție bărcile echipate pentru pescuit și îți arată cum, cu ce și unde să dai. Costurile sunt unele foarte decente.
ÎN LOC DE CONCLUZIE… îți recomand, dacă într-adevăr tresari atunci când auzi că se vorbește despre pescuitul la răpitori, să faci o excursie de 3 zile la Delegyhaza, să încerci multiplele tehnici și locuri în care acesta pândește și garantat nu va fi ultima. Sunt sigur că vei reveni pentru că cine a pescuit o dată la bass va rămâne indrăgostit de acesta toată viața de pescar.