Două divizii valorice, 10 concursuri, 19 cluburi sportive, 158 de participanți, adică exact același număr ca în anul precedent. Sunt cifre seci, însă reprezintă coordonatele recent încheiatului Campionat Național de Spinning, pescuit la răpitori cu năluci artificiale.
Și anul acesta pescarii de competiție de la noi din țară s-au întrecut în două divizii, numărul de concursuri fiind egal pentru ambele și anume 5. Au rămas concursuri tematice, dedicate câte unei specii în parte, noutatea demnă de semnalat fiind introducerea celui mai reprezentativ răpitor de la noi din țară, știuca, în lista speciilor țintă.
Astfel, atât la divizia Master cât și la Open etapele dedicate acestei specii s-au desfășurat pe incintele de la Periprava din Complexul turistic Ultima Frontieră, pe lângă numărul destul de mare al participanților, ieșind în evidență și numărul capturilor. În mai, la etapa Master s-au prins 603 de știuci pentru ca la Open să se prindă 732. Un număr impresionant așadar de pești care face din pista de la granița țării una cu adevărat competitivă. Dificultățile de organizare însă s-au simțit enorm atât la prima divizie cât mai ales la cea de-a doua, transportul bărcilor, bagajelor și pescarilor făcându-se pe apă timp de peste 4 ore. Adăugați la asta urcarea și coborârea în tractoare și transportul lor pe grinduri și veți avea tabloul complet al unei competiții deosebite.
Un “minus” al competiției de anul acesta poate fi considerat faptul că numărul de participanți la concursuri a rămas același din anul precedent, astfel că pe lângă cei 46 de masteranzi turneul Open a strâns numai 112. O creștere totuși există în calitatea întrecerilor, concursurile fiind mult mai disputate, orgoliile fiind mult mai mari, suspansul menținându-se până la ultima etapă.
Podiumul diviziei Open a fost ocupat de “veteranul” Robert Boanță (West Spinning Brigade), care venea din prima divizie, urmat de doi componenți de la Aquamania, Alex Dima (debutant în cadrul Campionatului Național) și Teodor Năstase. Reamintim că primii 20 de concurenți de la Open promovează în prima divizie, iar ultimii 20 din Master retrogradează.
Prima divizie a ținut evident capul de afiș, disputa pentru cele 5 locuri din cadrul lotului național purtându-se până în ultimele momente ale etapei finale.
O etapă finală care s-a disputat pe lacul de la Sărulești la jumătatea lunii octombrie. Dedicată șalăului aceasta etapă a avut două părți total diferite din punct de vedere al vremii. Dacă prima zi a fost plăcută, cu soare, vânt slab și temperaturi obișnuite de toamnă în cea de-a doua s-a declanșat calvarul. Vânt puternic, temperatură de aproximativ 5 grade, valuri de peste 1 metru, coordonate care puteau duce la oprirea manșei, pescuitul transformându-se într-o probă de supraviețuire. Manșa nu s-a întrerupt poate și datorită faptului că se ducea lupta finală pentru titlul de campion. Deși concursul a fost câștigat de Ion “Paco” Dumitru, campion național a devenit Adrian Șpiac, contracandidatul primului, cel care, de fapt, era instalat în fotoliul de lider înaintea etapei. Adrian Șpiac reușește la finalul concursului un loc 7, suficient pentru a-i aduce laurii de campion, diferența inițială de 10 puncte asigurându-i acest titlu. Așadar podiumul Cupei Energofish l-a avut în frunte pe Ion Dumitru (Paco Spinning Club), secondat de Adelin Avram (West Spinning Brigade) și Andy Arif (Clubul de pescuit sportiv DRILL). Captura concursului a însemnat un șalău de 67 de centimetri și a fost realizată de Cristian Anghelina (Clubul de pescuit sportiv DRILL).
Lotul ce ne va reprezenta anul viitor la Campionatul Mondial, care se va desfășura în Egipt pe lacul Nasser, în zona orașului Aswan va fi compus din Adrian Șpiac (în calitate și de căpitan), Ion Dumitru (de 4 ori în lotul național), Horia Vlasin (pentru al treilea an consecutiv în lot), Ovidiu Brădățan (pentru al doilea an consecutiv în lot), Mihai Preda (debutant în cadrul lotului).
Am pus astfel punct concursurilor din cadrul campionatului Național, ultima competiție oficială rămasă de disputat fiind Cupa Ligii, cea care va trage cortina până în primăvara anului viitor. Chiar dacă nu spectaculos, este clar că … spinningul merge mai departe.